חוזרת בתשובה

לא לכל שאלה יש תשובה. אבל עצם הצגת השאלה מניעה תהליך של תהייה, התבוננות, הערכה, העלאת השערות... ולפעמים גם תשובה. או ניחוש.

בשנה האחרונה העלינו לאתר מעט פוסטים שעסקו בסוגיות שעולות ביום יום. התמקדנו בהוספה של מקורות (מאמרים, תקצירים, שאלונים, תאוריות התפתחותיות והרצאות שלי להורים, מצולמות ומתומללות) שבבסיס התפיסה הפסיכולוגית- התפתחותית שלנו. ראו: "לקצר את הדרך להבנה" , "טוב מראה עיניים ומשמע אוזניים" .

במקביל, לאורך כל השנה המשיכו לזרום אלינו שאלות שלכם, שעליהן התמדנו להשיב. אבל כל השפע הזה של שאלות הורים מרתקות – הורים מודעים וסקרנים לעולמם הפנימי של ילדיהם – כל העושר הזה ניבלע באתר, בתחתית התגובות לפוסטים השונים. נו, לך תחפש ותמצא את זה. השאלות שלכם רבות ערך מאוד. הן עוזרות לכולנו להפנות את המבט לליבו של הילד ולא רק להתנהגותו, להבין במדויק יותר לנפשו. בשאלותיכם אתם נותנים מילים לתהיות של הורים רבים, שמים את האצבע על מה שהטריד אותם ולא ידעו לקרוא לזה בשם. וכאמור, אחרי השאלות תגענה התשובות. רק קצת סבלנות. ראו: "להציץ לראש של הפשוש" , "העיקר הכוונה" .


7/8/2022

שלום גוני,
אני קוראת ומחכימה-תודה!
קראתי כאן על לעזור לילד להבחין בין כאב בריא לכאב מדאיג.
איך עושים את זה עם ילדים גדולים יותר?
ביתי בת 12.5 מאד פוחדת
כל הזמן כואב לה בכל מיני מקומות ודואגת.. ..

מה נכון לומר לה?
תודה רחלי
(אחות של שרי קוט

ל"מחכימה"
(בת 12.5 מפוחדת מתחושות גוף)
לדברייך קראת את הפוסט, השאלות והתגובות. והחכמת. אבל משהו חסר לך.
קראת על האבחנה בין כאבים נורמטיבים של גוף בריא ומתפקד, כאבים שמקורם בבעיה גופנית, כאבים שהם הביטוי הגופני (סומטיזציה) של רגשות שלא קיבלו הכרה וביטוי - ועל הקושי להבחין בין השלושה.
קראת גם מה חשוב להסביר לילדים ואיך לעזור להם לעשות את האבחנה. קראי שוב את השאלות והתגובות. במיוחד תגובה מספר 4 רלוונטיות לך. רוב מה שיש לי להציע לך כבר נכתב שם.
בנוסף לנאמר בעבר, הבת שלך נכנסת לגיל ההתבגרות, וזה יכול להיות מקור נוסף לתחושות גופניות חדשות, כאבי גדילה אמיתיים שנובעים מצמיחה מואצת ושינויים הורמונליים וגופניים. במקביל לצמיחה, עלולים להופיע פחדים וחששות. שמא התחושות מסמנות מחלה? האם השינוים נורמליים? האם הרגשות והמחשבות שעולים במקביל, אף הם לגיטימיים? אנושיים.? או מעוררים אשמה ובושה. כן, גם אשמה ובושה עלולים להיות מקור למיחושי גוף שונים. כאבי ראש, כאבי בטן, קשיי נשימה, כאבי לב..
רצונך לעזור לבת ולהקל עליה מבטא את אהבתך ורגישותך. דברי עם ביתך, ועודדי אותה לשתף אותך כל פעם שעולים בה חששות ופחדים. הקשיבי לה בסבלנות. אל תמהרי "לומר לה" מה לחשוב ומה להרגיש. נסי יותר להקשיב, ולטפח בה בטחון לשתף אותך בפתיחות , גם בשאלות ורגשות שקשורים בגוף ומיניות. המפגש האינטימי בין שתיכן - ההקשבה הרגועה שלך והיכולת שלך לשמוע מה שמציק ומפחיד אותה, מתוך אמפטיה, אבל ללא חרדה - זה לכשעצמו מרגיע. שיחה עם רופא, או בדיקות ששוללות משהו פטלוגי יכולות , גם כן, להביא הקלה.
חרדות גופניות בגיל ההתבגרות הן "דאגה" שהופכת בהמשך ל"אין דאגה". "עניין" שההופך לאחר מכן ל"אין עניין". היו זמינים וסבלניים.

7/8/2022

שלום גוני ותודה על הבלוג הנפלא!
הילדים שלי הם בגילאי 6,8,10,12
ההתלבטות שלי:
עד לשנה זו הם כייפו במסגרות בשכונה, במקום וחברה מוכרת.
אם אני שולחת אותם למחנה קיץ שנותן להם חוויות מיוחדות שאין בשכונה אבל דורש מהם הסתגלות לחברה זרה לחלוטין, נסיעות עצמאיות, וגם שפה (המחנה באנגלית- האנגלית שלהם סבירה)- אני נותנת להם מתנה של חיזוק עצמאות, יצירתיות, פתיחות.. או שאני זורקת אותם למשהו שלא מיטיב איתם אלא להיפך?
אם תוכלי לענות לי בהקדם אודה לך מאוד (צריכה להחליט..)

ל"מתלבטת"
(מתי מתאים לשלוח ילדים למחנה קיץ)
יש מושג שמאוד אהוב עלי והוא "קושי/ תסכול אופטימלי". בשפה עממית צבאית אומרים "מה שלא הורג אותך - מחשל אותך". כלומר, הנסיעה למחנה קיץ יכולה להיות מתנה מיוחדת במינה לילדייך, רק אם הקושי לא יחווה על ידם כקשה ומתסכל מידי. שהריחוק , הפרידה מהבית, מההורים, מהסביבה ומהשפה שהם מכירים ואוהבים לא יפגע בתחושת הבטחון, הרוגע, והמסוגלות שלהם. רק אז הם יהיו במיטבם. רק אז הם יצמחו וילבלבו בסביבה חדשה.
הצרה היא שהמושג הזה הוא סובייקטיבי. מה שקשה לאחד לא קשה לשני. מה שנעים לאחד לא נעים לשני. הקושי הוא בעיני הילד, ולא בעיני ההורה. מה שנראה לילד בלתי נסבל יכול להיתפס על ידי ההורה כנומטיבי ולא מאיים. את יכולה לשאול אותם - מה הם רוצים?. את יכולה לשאול את עצמך - האם הם נחשפו בעבר למצבים דומים, באופן מדורג? איך הם הגיבו בעבר במצבים דומים, קלים יותר?
יש אנשים שמתיחסים לחופש כהזדמנות לעשות דברים, ללמוד , לשכלל מימנויות ולהתנסות במה שלא הספיקו לעשות במהלך השנה. יש אחרים שרואים בחופש הזדמנות לנוח, להאט את הקצב, למלא מצברים, לנשום בקצב הנכון. אמא אחת סיפרה לי שכל חופש הילדים שלה נשארים בבית, ישנים כמו שצריך, נחים מלחצים, אוכלים טוב . התוצאה היא שהם עושים קפיצת גדילה. גם פיזית וגם נפשית.
ילדים , בדרך כלל, רואים בחופש הזדמנות לנוח ולהוריד את תרמיל בית ספר וכל החובות מעל כתפיהם. גם זה חלק מהשיקול.
הגנה עודפת מזיקה כמו חשיפה עודפת. ממש כמו השמש. וכשלא יודעים מה בדיוק המינון, עדיף לשים קרם הגנה. בודאי לגבי הילדים הקטנים, ואפילו בגיל 12. אחרי הכול, גם בשנה הבאה יהיה קיץ. יהיה חופש. יהיה צורך למצוא תעסוקה הולמת לילדים.

20/2/2022

קראתי את מה שכתבת לשאלות דומות לשלי .. ובכל זאת..
יש לי בת מתוקה בת חמש וחצי. אהובה, חכמה ומוכשרת.
בשנה האחרונה בולטת לי אהבת האכילה שלה. והיא החלה להיות שמנמונת לגילה. כמויות האוכל שלה גדלו , כמו גם החיפוש אחר אוכל והרצון לעוד ועוד.
לי זה נראה אכילה רגשית. או , אולי, זה רק הרגלי אכילה לא מבוססים ...אך בתוך תוכי יש לי חשש שתפתח עודף משקל או הפרעת אכילה. יש במשפחתי מקרים כאלה.

השאלה שלי כיצד נכון לגשת לעניין הזה.
האם לפרש את זה כעניין התפתחותי טבעי שיחלוף בעתיד עם הקניית הרגלים נכונים? או שמא יש להתיחס לזה כעניין רגשי המצריך טיפול להורים ו/או טיפול לילדה?
אשמח לתשובתך

ל"ניגשת נכון"
(בת חמש שהתחילה לאכול הרבה יותר מדי)
אכילה רגשית היא סוג של התמכרות לאכילה, כדרך להקל ולנחם כאב נפשי. זה יכול להיות פלאשבקים של חוויות שליליות כמו אלימות ותוקפנות, או חרדות. אבל בגיל כל כך צעיר זה יותר כדי להרגיע תחושת בדידות, שעמום, געגועים, או קנאה, עצב וכאב שמחפשים מבוגר משמעותי שירגיע ויחבק, ובמקום זה מחבקים את האוכל.
אם את חוששת שביתך נמצאת במצוקה רגשית, יש לכך סימנים נוספים, וגם ארועי חיים שיכולים לגרום לכך - במקרה שכזה כדאי לפנות לייעוץ. לא רק כדי למנוע בעית אכילה בעתיד, אלא כדי לטפל במצוקה הרגשית.
עם זאת, בגיל כזה צעיר להרגלים נכונים תפקיד מרכזי, גם כדרך לטיפוח שליטה בדחפים.
כאשר ילדים אוכלים פחמימות, אוכל מעובד, קמח, ממתקים, מופרש במוחם דופמין המייצר תחושת עונג והשתוקקות אליהם. עולה דחף לצרוך עוד ועוד, עם קושי להצליח להתגבר על הדחף. עם הזמן ההשתוקקות גוברת, ההנאה מאותה כמות אוכל קטנה, והצריכה הולכת וגוברת. צמצום מאכלים עתירי פחמימות, סוכרים ומלח, אכילה בעיקר בארוחות ולא כל פעם שמתחשק, דגש על אכילת ירקות ופירות - לכל אלו השפעה ממתנת על התהליך הזה של צריכה עודפת של אוכל מתוך שעמום או השתוקקות ולא מרעב.
לאנשים שונים רמות דופמין טבעיות שונות. כאלו שמיוצרות באופן טבעי בגוף ולא כתגובה לאכילה. כשרמות הדופמין הטבעי יותר נמוכות עולה הדחף לנסות להעלות אותו על ידי אכילה (או מסכים וכו') דופמין טבעי הוא מתנה. לגנטיקה יש השפעה על כך, אבל גם להרגלים. הרגלי אכילה בריאים מחזקים הפרשת דופמין טבעי ומונעים הישענות על אוכל כדרך להעלות רמות דופמין במוח, ויחד איתו גם את המשקל.
כן, גם בשביל זה יש הורים. כדי שיהיו "עזר כנגד".
אמא יקרה. את מזהה דפוס חוזר, את מחפשת מידע ועצה, ואת מגוייסת לעזור לבת - את כבר "ניגשת נכון לעניין הזה".

6/1/2022

יש לי ילד בן 3, בתהליך גמילה כבר חצי שנה, יודע לעשות באסלה ולא חושש, אבל לא יוזם בכלל, אם לא לוקחים אותו כל זמן קצר הוא מפספס, (הוא יודע ליזום לפעמים כשהוא מחוץ לבית, הוא גם יודע להתאפק וקם בבוקר יבש, נראה שכשהוא עסוק הוא לא שם לב ומפספס וגם לא כ"כ אוהב ללכת לשירותים, גם בגן לוקחים אותו בפרקי זמן קצרים, למעשה מפספס כמה פעמים ביום. בתחילה היתה לי הרבה סבלנות, עגשיו אני כבר מתוסכלת.

ל"מתוסכלת"
(בן 3 שממעט ללכת לשרותים מיוזמתו ומפספס)
כבר כתבנו על הנושא בפוסטים ובתשובות לשאלות. מיכוון שיש כמה פוסטים בנושא והרבה שאלות ותשובות, אולי קשה קצת למצוא את התשובה המתאימה.
הנה לך עוד תסכול. גם אני מתוסכלת. עם כל הרצון הטוב תמיד יהיה קשה לתת או למצוא מענה מדויק,קל, ומהיר.
אני מציעה לך, בכל זאת, לאסוף כוח ולחפש בתוך שפע החומר את התשובה שמתאימה לך.
ובכל זאת אתן לך מענה חלקי, שאולי יעזור.
כדי שילדים ייזמו מרצונם ללכת לשרותים (מבחינת רבים זה דרישה מוגזמת. היה בסדר עד כה. למה אי אפשר להמשיך.יש דברים הרבה יותר מעניינים לעשות) צריך שיתקימו כמה תנאים: שיבינו מה נדרש מהם, שיהיו מודעים לתחושות הגוף החמקמקות, שתהיה להם מוטיבציה וקשב לנושא, שירגישו רגועים ובטוחים בבית השימוש. כשכל אלה מתקימים שוב ושוב ושוב ההרגל מתקבע והופך אוטומטי. אזי הם יוזמים באופן מלא ולא מפספסים.
מה לעשות שלא כל התנאים מתפתחים ומבשילים במקביל. ואז ההרגל האוטומטי לא נוצר. במקרה הזה "סבלנות שווה זהב". ותסכול מביא בלבול.
נראה שבנך עדיין לא מרגיש בטוח ונעים בשרותים, מתקשה לשמור על קשב לתחושות הגוף, כשהוא עסוק. וגם המוטיבציה לא בשמים. אם את רוצה קצת לזרז את התהליך את יכולהלעשות איתו הצגות קטנות עם בובות, ומיני-סיפורים, בזמני משחק, בהם את מדגימה בובות שרוצות לשחק או שוכחות ללכת לשרותים.בטוח שבסוף הן תצלחנה. או לעודד באופן אקטיבי, ואפילו להציע חיזוק קטן כל פעם שהוא יוזם מעצמו.
לידיעתך, הרבה ילדים בגילו עדיין מפספסים ולא יוזמים. תשאלי את הגננות. ככה זה ילדים.
גם לנו לוקח, לפעמים, הרבה הרבה זמן עד שאנחנו מפתחים הרגל טוב.
סבלנות זה גם הרגל.

14/11/2021

הי זאת אני ששאלתי בעבר על בני שנרדם רק על הידיים ובהנקה('המתחרטת') התשובה הקודמת עזרה לי מאוד, נרגעתי ונתתי לו את כל העזרה שהוא צריך בהרדמות, היום הוא כבר כמעט בן שנה, מתוק חייכן ותקשורתי, בתקופה האחרונה היה נרדם עם בקבוק או בעגלה עם נדנוד (בעריסה נעמד) היה קם בתחילת הלילה כמה פעמים וחוזר לישון עם מוצץ ולפעמים גם נידנוד כמה דק' לעיתים רחוקות ישן לילה רצוף, בדר"כ קם פעם אחת באמצע הלילה ונרדם עם בקבוק...
לאחרונה אני מתלבטת אם לנסות ללמד אותו להרדם עצמאית, (בלילות האחרונים לקח שעות להרדים אותו) מצד אחד נראה שהוא יכול ללמוד, מצד שני הוא כ"כ רחוק מזה... ואין לי לב להשאיר אותו בוכה,
מה גם שנורא קשה לו הפרידה מאיתנו, ובמהלך היום רוב הזמן דואג להיות בסביבה שלנו, בלילה אם אני יוצאת מהחדר בוכה, (יכול בסוף גם לצרוח) מה לעשות? האם אני רק צריכה דחיפה אומץ ומאמץ ללמד אותו? או שלא נורא, לתת לו את מה שצריך ויעבור לבד? (או שלא?)
אשמח מאוד אם תוכלי לענות לי, תודה רבה!

לכבר לא "מתחרטת"
(בן כמעט שנה, שמתקשה להיפרד מההורים וללכת לישון).
הפעם תשובתי לא כל כך פשוטה.
כשקשיי פרידה מתערבבים בשינה,חשוב קודם לטפל בקשיי הפרידה. להבין כמה היא קשה.
הרבה ילדים שמתקשים להיפרד מההורים ביום חווים את ההליכה לישון כפרידה. פתאום חושך. פתאום לא רואים את ההורים. פתאום הדלת נסגרת.
בגיל שנה עדיין אין קביעות אוביקט. התינוק עדיין לא מבין שגם כשלא רואים את אמא היא עדיין כאן. קרוב.
כדי שאוכל ליעץ לך כתבי לי: איך הוא מגיב להתרחקות שלכם ממנו במשך היום? איך הפרידות שלו בבקרים. האם הולך למטפלת/מעון? האם הוא שם שמח, סקרן, פעיל?כיצד אתם מגיבים לבכי בפרידות? מה אתם אומרים לו (אפילו שהוא לא מדבר, חשוב לדבר איתו) ?
קראי גם בקטגוריה על פרידות, ואת השאלות והתשובות של ההורים.

24/10/2021

הבן שלי כמעט בן שלוש
נמצא בגן שרב הילדים כבר גמולים
ניסיתי בעבר לגמול אותו ואני חוששת שהוא פיתח ריאקציה ופחד
קניתי לו מדרגות לשירותים והבטחתי לו עולמות אבל אין עם מי לדבר הוא פשוט מעביר את הנושא ומעדיף רק טיטול
לא מוכןלשבת על המדרגות בטענה שיפול ( אפילו עם מכנסיים וטיטול)
לא מוכן ללבוש תחתונים על הטיטול
גם להחלפות טיטולים החל להתנגד
אבל נהיה מצב שמסכים כי יודע שהאלטרנטיבה זה תחתונים
אני בייאוש, אשמח לעצתך

ל"ביאוש"
(בן כמעט 3 שפוחד לשבת על השרותים).
לפני שאת מתייאשת, הנה שתי נקודות אור. אחת: בנך יודע להסביר מה מרתיע אותו. הוא פוחד ליפול. השנייה: כשברור לו שאת נחושה (לשים תחתונים אם יסרב לטיטול) הוא נענה לדרישתך.
בשאלתך חסרים עוד הרבה פרטים: האם פיפי הוא עושה, כשאין דרישה לשבת על האסלה? האם על סיר הוא היה מוכן לשבת? מאיפה הפחד ליפול? האם יש בעברו מקרי נפילה שהבהילו אותו? האם מישהו מזהיר אותו יותר מדי מפני נפילה (למשל כשהוא מטפס על מתקנים בגן השעשועים)? האם יש לו רגישות וסטיבולרית (רגישות להתנתק מהקרקע ולאבד שיווי משקל)?
בהעדר כל הפרטים הללו אני יכולה לתת לך כמה עצות כלליות.
אל תבטיחי "עולמות". זה רק מגביר את הקונפליקט והחרדה. מספיק להבטיח סוכריה קטנה או ריבוע שוקולד.
תמשיכי לשדר לו רוגע , קשר ובטחון. "הכל בסדר. אתה חושב שתיפול. אתה ילד זהיר". "מיום ליום תהיה גיבור על הפחד. אני פה כדי לשמור/ לעזור. בטוח שתצליח". "אתה ילד נהדר". אם הוא קולט את המצוקה שלך והיאוש, הוא רק ירצה עוד יותר להעביר נושא. ילדים מוכנים לסבול חיתול רטוב אבל לא אמא במצוקה.
כך גם לגבי החלפת טיטול. "אתה לא רוצה להחליף. אבל צריך. עכשיו!". "מי ילד חמוד שמחליף טיטול. כל הכבוד!". היי נחושה, כמו שאת יודעת. אבל בלי התניות ( אם.. אז..).
עשי איתו סיפור או הצגה עם בובות (יותר מפעם אחת) בה תסבירי לו, דרך משחק, מה קורה לו. סיפור על בובה שלא רצתה לעשות בשרותים כי פחדה שתיפול לאסלה/ במדרגות. מיום ליום הבינה שאי אפשר ליפול. שאמא שומרת...לאט לאט היא למדה לעשות בשירותים. קודם ישבה על הסיר. אחר כך העיזה לשבת על מדרגה אחת. עם מכנסיים. אחר כך על שתיים... ובסוף על השירותים. כל הכבוד!
אם את תהיי רגועה, עקבית, נחושה, שומרת על רוח טובה ומעודדת - זה בטוח יקרה!

7/10/2021

שלום גוני, זו אני שוב- האמא לילד הקצת ביישן שכינית אותי "ציפיות"..
ראשית- התשובה שלך עזרה לי מאד לשחרר מעט את הפרשנות שהיתה לי עד כה ולתת מקום לרגשות שלו ושלי,
זה נתן לי כוח לשחק איתו יותר- כי לא אני האשמה בזה שהוא ביישן. (כשאני כותבת את המילים הללו האשמה משתוללת בתוכי כי אולי אני אמא שלא השכילה לראות את הצורך של הילד שלה במשחקים שובבים... אבל אומרת לעצמי שזו האמא שאלוקים נתן לילד שלי, טובה ומנסה והכי מותאמת בשבילו...)
בכל אופן, תודה!
ואני חוזרת לשאלה שלי:
השנה הוא התחיל גן חדש. ממשפחתון של 8 ילדים עם מטפלת רגישה מאד לגן של 15 ילדים. עוד לא גבשתי דעה לגבי הגננות :-), אך הגננת החדשה אומרת הילד החמוד שלי "מרצה", הוא צריך להיות הילד הטוב.
מהחוויה שלי איתו בבית- הוא יודע לעמוד על שלו לפחות מול ההורים, יודע מה הוא רוצה. במפגשים חברתיים הוא נבלע בהתחלה, כאמור, אבל לאחר זמן ומרחב בטחון הוא משתחרר ויכול לשחק מעט עם חברים חדשים.
בבית הוא מאד אוהב להשתולל, לרוץ ולרקוד ויותר מהכל- לשחק שהוא האיש החזק. הוא מחקה דמויות עם שדר שנחווה אצלו כעוצמתי כמו סבא, נהג, איש מזגנים שבא מידי פעם...
לדוגמא- הוא מפחד להתגלש במגלשה גבוהה לבדו, הוא אומר לעצמו בקול- "אני איש מזגנים, אני מתגלש לבד" וכל זאת בטון גברי חמוד שהוא מחקה.
אז השאלה שלי- אולי הוא מרגיש חוסר בטחון ועל כן הוא מזדהה עם דמויות חזקות ?
כיצד אפשר ללמד אותו לא לרצות בגן, לעמוד על שלו (ואני מדגישה שאני כן רואה אותו יודע לריב עם חברים כשלוקחים לו, האם זה משנה מי נצח בסוף?)
בקיצור: המשאלה שלי היא לתת לו כוח להיות הוא, להתחבר לכוחות שלו ולהיות בטוח ושמח בעצמו.
זה אפשרי?
אודה מאד לתשובתך

ל"ציפיות"
(בן 2.5 שהגננת אומרת שהוא "ילד מרצה")
תשובתי תהיה מאוד דומה לזו שקדמה לה.
הפרושים שאת נותנת להתנהגות של בנך, או למה שמישהו אמר לך עליו, נוטים לכיוון הדואג, השלילי. במקום לנסות קודם לתת פשר התפתחותי תקין.
הסיבות שהוא לא מתעקש על שלו, או מעדיף לעשות מה שהחבר רוצה, או לא כופה את רצונו, או לא חייב לנצח - הסיבות יכולות להיות רבות:
הוא פחות אימפולסיבי. קודם מנסה להבין את הגן החדש ולהרגיש בטוח. לוקח דוגמא מהורים שמכבדים את רצונו ומעדיפים לבוא לקראתו. אמפטי לרצון של השני. מעדיף לא להיכנס למאבקים מיותרים, כי מרגיש מוצף רגשית...
ובכלל, הוא רק בן 2.5. התנהגות צייתנית במקום חדש, גם כלפי בני הגיל, היא לגמרי סבירה ורצויה.
לפי התאור שלך יש לו המון כוחות, וגם מוטיבציה להיות חזק והזדהות עם דמויות חיוביות וחזקות.
תני לו להתחבר לכוחות שלו בכוחות עצמו, ובזמן שלו.
טפחי את הבטחון שלך בעצמך ובכוחותיך, והיי שמחה בבנך. זה אפשרי?

9/8/2021

דוגמה מחיי הגן שיכול להתאים אולי גם להורים:
המקרה: דורון שיחק בכדור. רמי מנסה לקחת את הכדור מדורון ומושך את הכדור בכוח. דורון הביט בי בוכה וקרא לי לעזרה.
ניגשתי אל הילדים (ניגשתי ולא קראתי מרחוק לשניהם או לאחד מהם שייגשו אליי) ושאלתי "מה קרה"? שניהם היו על סף בכי. דורון אמר "הכדור היה אצלי והוא חוטף לי" ורמי אמר "אני גם רוצה את הכדור". שיקפתי להם את הרצונות שלהם (לכל אחד בנפרד כששניהם מקשיבים) ואמרתי "דורון, אתה רוצה להמשיך ולשחק בכדור, נכון"? דורון אמר בפרצוף נעלב "כן". לרמי אמרתי: "ואתה גם רוצה לשחק בכדור" (אמפתיה). וזה בסדר לרצות את הכדור (לגיטימציה לרצונות ורגשות), אבל אי אפשר לחטוף (הצבת גבול). לאחר מכן אמרתי: "כבר כמעט סוף השנה ואתם כבר כל כך גדולים (העצמה), אתם בטח יכולים לחשוב על פתרון שיהיה טוב לך רמי וטוב גם לך דורון. "(הילדים ולא הגננת ימצאו פתרון מוסכם על שניהם. הפרדה בין השניים בפנייה למציאת פתרון). שניהם שתקו לרגע ואז רמי אמר "אולי אפשר לשחק ביחד"? שאלתי את דורון "מה אתה חושב על הפתרון הזה שתשחקו יחד"? ודורון אמר "בסדר". אמרתי להם " יופי! אתם ממש טובים במציאת פתרון" (חיזוק). עוד לפני שסיימתי את המשפט הם כבר הלכו לשחק.
בדוגמא זו קיימים כל הרכיבים (אמפתיה, לגיטימציה, גבול, העצמה ופנייה לילדים שימצאו פתרון שטוב לכל אחד מהם ולבסוף חיזוק). במקרה והפתרון הראשון המוצע, לא מתקבל על דעת הילד השני, מציעים לילדים לחפש פתרון נוסף שיתאים לשניהם ואם עדיין לא נמצא פתרון אפשר לומר לילדים שיחשבו וכשימצא פתרון שיבואו אלייך לספר.

ליעל הגננת, מקסים! ותודה!
גם אני רוצה גננת שכזו לנכדי.
הנה כמה שאלות שהדהדו בי אחרי שקראתי את תגובתך.
כשדורון ורמי רבים עם האחים שלהם בבית, האם הוריהם מתערבים, מפשרים , מלמדים למצוא פתרון שמקובל גם על השני?
האם הורים שלא מתערבים במריבות בבית היו רואים בעין חיובית חוסר התערבות דומה במריבות בגן?
האם את יכולה לזהות את מי מהילדים מתערבים ומנחים בפתרון קונפליקטים ואת מי לא? האם כבר בגיל זה ההבדל ניכר?
מה הסיכוי שילד ידע להיות אמפטי לחבר, ישמור על הגבולות, ידע לסנגר על עצמו ועל חברו, להתאושש מפגיעה ולחזור לקשר בטוח, ללא תיווך של מבוגר?

6/8/2021

אמא,
במידה וזה יתן לך עוד כח למצברים,
קראתי וניזכרתי כמה זה מקסים וטוב, פשוט וחכם, מעלה חיוך ומותיר תובנות.
משחרר, מסדר, מארגן, נותן מילים לדברים שלא ידענו בכלל שצריך לנסח.... אני יכולה להמשיך עוד והכל יהיה אמיתי.

אוהבת לקרא אותך, אז תמשיכי !
אני אנסה לתת רוח גבית ולעמוד בזמנים ☺

וואו, התגובות של כולכם ממש מנענעות ומענגות אותי.
כל "האנונימיים",, אורית היקרה, אתי בעלת האינטואיציה, "ומה עוד", ואחרונה חביבה ,שרי.
כשאתם נותנים מילים לתובנות שאתם שואבים, להקלה, לרוח במפרשים שאתם מקבלים - הרמה הברומטרית, הרוח הטובה הזו, זורמת לשקע הברומטרי שנוצר אצלי. היא מנפחת לי את המפרשים ונותנת מוטיבציה ודופמין להמשיך.
זה לא מובן ולא ברור מאליו , כשהכול נעשה מרחוק, ברשת.
זה כל כך חשוב לי. שומר על תחושת הקשר והאנושיות המשותפת לכולנו.
מודה מעומק ליבי. גוני

2/8/2021

היי גוני,
יש לי ילד בן שנתיים וחצי, חכם, מתוק ו...קצת ביישן.
בבית הוא משוחרר, מדבר, משחק, רץ ומלא בקסם, ובמפגש עם אנשים הוא פשוט מאבד את זה.
המטפלת שלו, אצלה ניסיתי לרחרח איך הוא, מוקסמת ממנו- מכושר המנהיגות שלו, מהתקשורת עם החברים אך גם היא אמרה לי- וואו, הוא נראה כזה עדין אבל הוא חברהמן רציני.
כנראה לוקח לו זמן להשתחרר,
אבל לי קשה עם זה שאני רואה אותו מהוסס, לא מתקשר עם דוד שלא מכיר כל כך, קצת הרבה נבהל מהמון אנשים ונצמד אלינו. במיוחד קשה לי לראות את הילדים בטווח הגילאים שלו משוחררים ו"חזקים" יותר ממנו.
אולי אני מערבבת מידי את הציפיות שלי ותולה בו את הצלחותיי ואולי רק מגבירה ככה את החשש וההססנות,
אבל אני רוצה לעזור לו להשתחרר- לצחוק בקול ולהביע את עצמו כמו שהוא יודע. הרי חוץ מהקושי שלי גם הוא "נאבד" בסביבה לא מוכרת או המונית.
איך אפשר לעזור לו?

ל"ציפיות"
(בן 2.5 שמתבייש ומהסס במפגש עםהרבה אנשים).
"לכל זמן, ועת לכל חפץ".
את חפצה שבנך לא יתבייש בגילו. אבל זהו ההישג ההתפתחותי (חשוב וטוב, כפי שהסברנו בפוסט) שהוא אמור לרכוש בגילו.
את תולה בעצמך את ההצלחות שלו, ואת החשש וההססנות שלו . אבל הם תלויים הרבה יותר בטבע האנושי ובטמפרמנט שלו מאשר בך.
כן. מה שתעשי ישפיע. כרגע כדאי שתנסי לתת להתנהגות שלו פירושים נוספים, תרגיעי ותעודדי. אולי הוא דומה למישהו אחר במשפחה? מישהו יותר מופנם ורגיש. אולי הוא פחות אימפולסיבי מאותם ילדים "חזקים" ו"משוחררים". אולי הוא מאלה שרוצים לקלוט את התמונה כולה ולהכיר את האנשים החדשים לפני שהם משתלבים ומשתחררים.
אנחנו עוזרים ,תמיד באותה דרך. הכירי ברגשותיו. ("אתה לא מכיר/ מתרגש/ רוצה קודם להסתכל ולהכיר/ מתבייש מהרבה אנשים"). הרגיעי אותו ואת עצמך ("הכול בסדר", "ככה זה ילדים", עוד מעט תרגיש בטוח לשחק"), הנחי אותו מה לעשות. אולי לשבת קצת לידך. אולי לעזור לך. אולי לשחק במשהו. אולי הצטרפי אליו למשחק עם אחרים.
אחת העצות שקיבלתי, כאמא טרייה, שאני עדיין זוכרת הייתה: "ילדים זה לא הצגה. אל תצפי שימחאו לך ולהם כפיים". זה עזר לי. אולי יעזור גם לך.

2/8/2021

שלום וברכה
קראתי חלק מהשאלות והתשובות , נהנתי והחכמתי, אשמח אם תוכלי לייעץ ולעזור גם לי. בני בן כמעט 8 חודשים, תינוק מתוק וחכם, בן בכור, בתחילת חייו עד גיל 4 חודשים היה נרדם על הידיים עם מוצץ, ואח"כ הצליח להרדם במיטה שלו עם מוצץ בנידנוד (שעליו אני מתחרטת גם...) במהלך הלילה היה מתעורר פעמיים שלוש והייתי מניקה אותו. במהלך החודשיים האחרונים קרו שינויים רבים עם השינה שלו, שמקשים עלי מאוד, מתסכלים אותי ואותו.
1. לא מסכים להרדם בכלל בעריסה רק על הידיים עם מוצץ/בהנקה ובעגלה עם נידנוד
2. כל פעם שמתעורר בלילה דורש לאכול בצרחות ולא נרגע בשום דרך אחרת אלא אם כן זה בעלי וגם אז רק על הידיים

האמת שניסינו ב3 שבועות האחרונים קודם כל להוריד את התלות בהנקה לפני שינה במהלך היום, וזה ב"ה הצליח, אבל בלילה קשה מאוד.
גם כן התחלנו לשלב לו תמ"ל, כרגע הוא התרגל וכבר אפשר להתחיל תהליך חדש.
השאלות שלי
1. האם נכון להתחיל תהליך בגיל הזה? (אני מרגישה שמבין וצריכה חיזוק בזה שזה לטובתו)
2. איך נכון להרגיל אותו להרדמות עצמאית ללא הנקה , לא על היידים ולא בנדנוד, האם בבת אחת??? או בהדרגה?
אשמח לתשובה תודה רבה

ל"מתחרטת"
(בן 8 חודשים שנרדם בהנקה על הידיים)
זהו, שאל תתחרטי!! עד גיל שנה עדיף להתאים את עצמנו אל התינוק יותר מאשר ללחוץ עליו להתאים את עצמו אלינו. בדרך כלל האינטואיציה האמהית נבונה יותר מקול ההיגיון או המסרים התרבותיים. בוודאי בשנת החיים הראשונה של התינוק.
אם נידנדת, הרדמת תוך כדי הנקה, או על הידיים - לא קרה אסון. להיפך. יניקה, מגע גופני עם הורה, נענוע רתמי וחוזר, טפיחות קלות ואוהבות, קול רך או אפילו שיר , מוצץ - כל אלו מעודדים ייצור אוקסיטוצין, סרוטונין, מלטונין. כל ה"מעדנים" הללו הם הורמונים שמעודדים תחושת בטחון, רגיעה, קשר ומשרים על התינוק שינה (ולהנקה עוד כמה יתרונות שלא אפרט). האם את רוצה למנוע מבנך את כל הטוב הזה?
תפקיד ההורים בגיל הרך לעזור לתינוק להירדם שוב ושוב. להיכנס למעגל השינה מחדש, כל פעם שהוא יוצא ממנו. כך הם מסייעים לוויסות מחזורי השינה-ערות, ולכוונון השעון הביאולוגי שלו. מגיל חצי שנה אפשר, לאט ובהדרגה, לכוון אותו לשינה אוטונומית, בלי להיכנס איתו ראש בראש. אפשר גם לדחות את זה לגיל מאוחר יותר, אם זה קשה ולא מתאים לתינוק.
לא ברור למה לבנך יותר קשה עם השינה. תינוקות שונים זה מזה. מה שברור זה שהאשמה קופצת אצלכם מהר מדי.אז כמו שאומרים, "האשמה לפח".
דחו את הלחץ להרדמות עצמאית לפחות עד גיל שנה. ובינתיים פעלו בנחת ובהדרגה בכיוון.
אם ההנקה לא מחזיקה אותו שבע לאורך כל הלילה, נכון לתת לו תוספת אוכל לפני ההשכבה. אל תמהרו להפסיק הנקה בלילה. חבל לקלקל משהו טוב.
אם הוא מתעורר ומתקשה להירדם רק בעזרת מוצץ או טפיחות וליטוף קל על גופו, הרימו על הידיים ונסו לעזור לו להירדם.
ולגבי השאלה אם "בבת אחת או בהדרגה?" - כמובן שבהדרגה. סטירה נותנים בבת אחת. למידה מדרגים.
ומכיון שזהו הבן הבכור,אל תשכחו להינות מהתינוק ומההורות. זה יותר חשוב מהכול.

12/7/2021

מה עוד אפשר לעשות? זה לא הולך.
בני , בן 7,גמול מפיפי, אבל מסרב לעשות את צרכיו האחרים באסלה. הקושי התחיל מזמן. בעבר נכנס לחרדה כשהורדנו מים. הוא סרב לשבת על האסלה סגורה/ פתוחה/ עם ישבנון, עם חיתול/ בלי חיתול. כשהורדנו טיטול פיתח עצירות. כשהשארנו עם טיטול מלוכלך וגם כשמלכלך בתחתונים הוא לא אומר שעשה. כל ניסיון בעבר הסתיים בויתור שלנו, כי לא רצינו שיכנס להיסטריה. הוא מתחיל לצעוק ולבכות כשהוא רק שומע את הבקשה לשבת על האסלה.
כיום הוא מתאפק כל היום. כשהוא מגיע הבייתה הוא עושה בתחתונים, ואז אנחנו רוחצים אותו ומחליפים לו בגדים.
אנחנו מבינים שהוא סובל מרגישות גבוהה וקושי עם שינויים, ואולי גם פוחד. אבל חייבים למצוא דרך ופתרון שיסיימו את הסיוט הזה. שלו ושלנו.

ל"מה עוד"
(בן 7 שנמנע מהאסלה)
אמא יקרה, יש דברים בחיים שאין להם סוף ולא פתרון. לסיוטים דווקא יש. אז קחי אוויר ותרגעי.
בחינוך לניקיון, כפי שכתבנו בעבר, יוצרים התנייה וחיבור בין צרכים, אסלה והרגשה טובה. התהליך צריך להיות ברור, חד משמעי, עקבי וחוזר על עצמו - הן להורה והן לילד. שום הסברים או נסיון לגייס את כוח הרצון לא יחלפו עקביות וחד משמעיות. ממש כמו צחצוח שיניים. (האם את זה הוא למד?).
הכיני אותו שבוע מראש למה שעתיד לקרות. תארי לו כל יום שמשבוע הבא, כשיצטרך לתת צואה תשימי לו טיטול. הוא יעשה בטיטול. אחר כך תרחצי אותו ותושיבי על השרותים (5-10 דקות)שינסה לעשות עוד. ואת תשארי לידו.אם הצליח יקבל משהו לחיזוק (מדבקה/ ממתק קטן). אם לא הצליח יקבל משהו קטן יותר עבור זה שהיה גיבור על הפחד וישב על האסלה שהוא כל כך לא אוהב. את לא תוותרי גם אם הוא צועק. (הורות טובה אין פרושה למנוע מהילד עגמת נפש.הורות טובה פרושה להיות לצידו כשקשה לו). כשהוא ירים קול ויתנגד תקשיבי בשקט. תחזרי ותאמרי לו "הכול בסדר. אני פה בשביל לעזור.עכשיו צריך לשבת על האסלה.. בטוח שתצליח".
זהו השלב הראשון. לאחר שבוע/ שבועיים אפשר להתקדם ולהושיב ישר על השרותים. כמובן עם הכנה מראש ועם תאור של מה שיקרה.
ממליצה לך לקרוא גם את הפוסטים בנושא ושאלות ותשובות של הורים רבים, כדי להיכנס להלך הרוח הנכון.

11/7/2021

הי גוני,
הבן שלי בן 2 ועשרה, חכם, תקשורתי, מביע את עצמו וגם- תחמן לא קטן. בנס- שהוא גם חמוד ומצחיק מאוד מאוד.
אבל-
הוא עצמאי באופן יוצא דופן, מה שגורם לנו להיות בהרבה מצבים של התמודדות והאבקות מולו (לדוגמה: בגל 2 וחודש קם מוקדם בבוקר לפני שקמנו וטיגן לעצמו חביתה: הדליק את האש וכו').
עם זה אני עוד איכשהו מתמודדת עם דיבורים חוזרים, הסברים שעוזרים בדר"כ והרבה סבלנות וכח.
אבל בכל בוקר וערב מחדש הוא בורח לי ערום ומתרוצץ בכל הבית ומתחבא.... וזה מוציא מהדעת.
וגם לוקח הרבה זמן.
לא משנה מה עשיתי, דיבור קודם, הכנה, זה לא עוזר!
תמיד בסוף אני (או בעלי) צריכים להשתמש בכח פיזי רב בשביל להלביש אותו, והוא צוחק צחוק גדול.
ועכשיו נוסף לזה היכולת שלו להתפשט לגמרי לבד, מספר פעמים הוא נכנס להתרחץ לבד בלי לבקש או לדווח, מתנגב ויוצא ערום.
מה עושים???????

ל"עצמאית"
(בן 2.10 עם עצמאות עודפת)
התאור שלך את בנך, משובב, מלא הומור ואהבה. ועם זאת מרגיש קצת מתיש.
נראה שלבנך מאפייניםשל רמת פעילות גבוהה ורגישות ותחושת איום נמוכה. הוא סקרן, מעיז, מתנסה, ללא יותר מדי חששות. ואולי אפילו נהנה מקצת סכנה, כעס והתרגשות. אדרנלין בדם נותן תחושה נעימה של נסיעה ברכבת הרים.
אולי יש עוד סיבות להתנהגותו, כמו חיקוי של אחים גדולים ורצון להיות כמוהם. או דרך לבטא התנגדות שלו לעשות דברים שלא רוצה, או לעשות דברים שרוצה לעשות "לבד" ולא מאפשרים לו.
בכל מקרה ילד כמוהו זקוק להשגחה 24/7, כי הוא עלול לעשות דברים שיסכנו אותו.
חשוב לעצור אותו לפני שהוא עושה מה שאסור, ולא אחרי. וכמובן להציע תחליף.
הוא זקוק שיגידו לו איך כן לבטא את הצורך שלו בפעילות ועצמאות - זמנים שבהם הוא מבשל חביתה עם אמא. אבל עושים את זה רק יחד עם אמא. מקלחת ארוכה שבה הוא מתרחץ לבד, אבל בהשגחה. משחקי מים, כמובן בהשגחה.
הוא זקוק שינחו אותו כיצד לספק את הצורך שלו במשחקיות ושובבות - לשחק עם אמא/ אבא בתופסת ומחבואים בזמנים אחרים, כדי שלא יצטרך למשוך אותכם ל"כאילו משחק" לפני האמבטיה. או משחקי דגדוג ומגע פיזי, כדי שלא ינסה לספק את הצורך בשעת ההתלבשות.
כשאתם מסיימים לשחק איתו חיזרו ושננו "מי חמוד! מי ילד טוב! עכשיו משחקים תופסת ומחבואים, ולא לפני האמבטיה". "כשאמא אומרת להיכנס למקלחת מה עושים?הולכים להתקלח!. כל הכבוד".
שננו את הכללים באופן חיובי שוב ושוב, כדי שיופנמו. ולאו דווקא רק כשהוא מפר אותם.
בטוחה שהבנת אותו. בטוחה שהבנת אותי. בטוח שתהנו ממנו, ככל שיגדל.

9/6/2021

שלום גוני
הבן הצעיר שלי ( בן 7) החל לאחרונה לפחד ללכת לבית הספר.
כל הזמן שואל ומוודא שמישהוא יקבל את פניו בסוף יום.
מזמין חברים אליו נמנע מללכת אלהם.
לאחרונה מגיע לבית הספר ומתחיל לפחוד שמא אף אחד לא יחכה לו ( למרות שסיכמנו והא יודע שכן) בוכה וממש נכנס להתקף חרדה ומבקש לחזור הביתה.
אף הגדיל לעשות היום וביקש שלא ללכת כלל.
איך להגיב?

ל"קבלת פנים"
(בן 7 שמפחד לחזור לבית ריק).
האם יש לכם רעיון מהיכן צץ הפחד הזה? ממתי זה התחיל?
האם קרה לאחרונה שהוא הגיע לבית ולא היה מי שיקבל את פניו? אפילו אם זה היה לזמן קצר?
האם הוא שמע משהו כזה שקרה למישהו אחר? קרא בספר? שמע על סכנה איזה שהיא באיזורכם?
האם הוא חווה התקפת געגועים ודאגה לשלומכם כשהיה בבית הספר?
כל מה שכתבנו בפוסט לגבי עלית הפחדים בגיל שלו נכון. עם זאת חשוב גם להגיב לכל ילד באופן אישי ופרטני. אם זה קרה לאחרונה יהיה יותר קל לנסות לברר את זה איתו. אם הוא לא יודע לומר, נסו אתם לשער בקול, ואולי זה יזכיר לו משהו.
בכל מקרה, היה איזה שהוא מצב, אמיתי או רק בדמיון או במחשבות שלו, שבו הוא הרגיש מאוד, מאוד, מאוד מאויים מהאפשרות שלא תהיו בבית כשהוא מגיע. גם אם בעבר הוא היה מגיע לבית ריק ולא פחד, מרגע שהמצב הזה התחבר עם תחושת חרדה הוא כבר חושש להרגיש שוב חרדה.
אחרי שתנסו לברר איתו מה קרה, תנו הכרה וכבוד לפחד שהוא חש. ("אתה באמת כל כך חושש להגיע לבית ולהיבהל שלא יקבלו את פניך, עד שקשה לך להאמין לנו ולהירגע". אחר כך עודדו אותו שבטוח שזה יעבור. שזה קורה לעוד ילדים. שאתם תעזרו לו עד שזה יירגע. שוחחו איתו על זה מדי יום, בבית, כשאתם ביחד והוא רגוע. שאלו אותו מה יוכל לעזור לו מחר. אולי פתק כתוב שבו אתם מבטיחים לחכות לו בבית. אולי, אם יש אפשרות, שאתם או מישהו אחר יבוא לאסוף אותו מבית הספר. אולי טלפון לפני שהוא חוזר הביתה שמאשר לו שיש מישהו בבית. אולי שכנים שהוא יכול ללכת אליהם, בכל מקרה, ואתם תאספו אותו משם.
בבית, כשאתם איתו, תנו הרבה חום, קרבה וקשר, כדי שירגיש כמה שיותר רגוע, בטוח ומוגן.
עצם השיחה הרגועה והמכבדת, חיפוש פתרונות משותף, והרבה סבלנות ובטחון שזה יפתר מרגיעים , מגייסים רשת של איזורים במוח לוויסות רגשי יותר טוב, ועוזרים להפריד בין רגש, מחשבה ומציאות.
פחד ביום בהיר, כמו סופה באמצע נסיעה, בסוף עובר. אבל בזמן הסופה חשוב להתנהל בזהירות ובחוכמה, כדי שלא תקרה תאונה.

13/5/2021

גוני יקרה
מרתק לקרוא ולהבין יותר ויותר את הגיל המורכב הזה.
אשמח אם תוכלי להתיחס גם להתבגרות אצל ילדים
עם מגבלה שכלית התפתחותית, שם המורכבות מתעצמת.
תודה.

קוראת יקרה.
לצערי לא אוכל להענות לאתגר, דווקא בגלל המורכבות הגדולה של גיל ההתבגרות אצל ילדים עם לקויים התפתחותיים.
כל ילד כזה הוא עולם ומלואו. לכל בעיה התפתחותית יש את המהלך שלה בגיל ההתבגרות. וכל אחד זקוק שיתפרו לו תוכנית טיפול מתאימה.
התבגרות גופנית והסימנים שמבשרים אותה מלווים בתמורות מוחיות ורגשיות. אבל הגיל השכלי והרגשי של הילד לא זהה לגיל הכרונולוגי או הגופני. וצריך להתיחס לפערים הללו. התיווכים וההתערבויות
יהיו מכוונים לגיל הרגשי והשכלי.
הורים לא אמורים להתמצא בכל הסבך הזה. מגיע להם לקבל עזרה ויעוץ.
אולי אם תשאלי שאלות יותר ספציפיות אוכל לענות באופן יותר מתאים.

13/5/2021

היי גוני,
כל כך כיף לקרוא את התשובות החכמות שלך שעושות טוב על הנשמה- את נותנת כזו הרגשה טובה ובטחון להורים וזה מדהים:-)
לשאלה שלנו:
אנחנו זוג הורים לילד בן שנה ועשרה, ואני בהריון חודש שביעי.
אני מציינת את העובדה הזו כי אולי היא קשורה להמשך...
הבן שלנו החמוד הוא ילד חכם וקשור אלינו מאד, וחוץ מהכל יש לו אופי של "ילד טוב". עד לפני תקופה הוא ישן לנו לילה שלם, כל יום בשעה קובעה, עם מוצץ, בקבוק ושמיכה אהובה.
לאחורנה, כבר חודשיים בערך, הוא לא מסכים להירדם לבד. אי אפשר לעזוב את החדר- הוא בוכה, צורח ונכנס להיסטריה. רק אחרי שהוא נרדם אםשר לחמוק מהחדר בחשאי, וכשאר הוא מתעורר באמצע הלילה ומגלה שאיננו בחדר- בוכה וקורא לעזרה.
ניסינו לתת לו לבכות כמה דקות- אבל הבכי שלו היה ככ הסטרי שלא יכולנו לעמוד מנגד והעברנו אותו למיטה.
זה אחרי שנסינו לומר לו- ששש, עכשיו ישנים... וגם החתול והדובי וכו כולם ישנים..
לא עזר: הוא מבקש "לקום" נצמד אלינו ובוכה ממש חזק.

אנחנו מנסים להבין מה גרם לו לשינוי בדפוסי השינה-
אולי הסגרים בחורף שפגעו לנו בשגרת היום יום הקבועה?
אולי ערב פסח וחג פסח בעצמו שכולו בלאגן-משפחה-ביקורים?
באמת מאחרי פסח סדר היום שלו לא מסודר כמו שהיה בתקופת החורף -רצינו שיראה את אבא שחוזר רק ב 8.00 בערב... ואני מעסיקה אותו כל היום אז זה קצת קשה, מה שגורם לחוסר עקביות בשעת ההשכבה.

אני מאמינה בסדר יום שנותן כוח ובטחון,
אבל האם זה מה שיעזור לו??
מה קרה לו שפתאום קם בהיסטריה בלילה?
ואיך אפשר לעזור לו ולנו לחזור לישון ברצף?
ושכחתי לציין- שאני מכינה אותו לעובדה שבקרוב יהיה לו אח נוסף בבית, אולי זה קשור????
מרוב סיבות אנחנו מאבדים ידיים ורגליים
אולי את תעזרי לנו למצוא אותם:-)

תודה

ל"הרבה סיבות"
(בן כמעט 2.0 שלא מסכים להירדם לבד)
בשביל למצוא משהו, צריך קודם לדעת מה איבדנו. ואתם לא איבדתם שום רגל או יד, אלא את השקט והביטחון. אז אנסה לעזור לכם למצוא אותו.
כל הסיבות שמניתם יכולות לתרום לקושי של ילד ללכת לישון. ואני יכולה להציע עוד אפשרויות. אבל ההסבר המרכזי הוא ההסבר ההתפתחותי. הילד שלכם גדל ומתפתח, ויחד עם הגיל מתפתחת היכולת לשים לב למחשבות שעולות ולרגשות. בגילו הוא עדיין לא מבחין בין מחשבה למציאות, הוא לא יודע לתת מילים לרגשות שעולים בו, ובודאי שלא להרגיעם. כך יוצא שדווקא ההתפתחות הרגשית שלו גוררת נסיגה בהרגלים ועליה בפחדים. עומס, בלאגן, התרגשויות, חוסר עקביות - כל אלה רק מוסיפים על הקושי ומפרים את השלווה הנפשית.
הוא שוכב במיטה, ואולי פתאום מרגיש נעזב, או חושש שתלכו לאן שהוא, או שהצללים והקולות מבהילים אותו, או ניזכר בסיפור מפחיד על פרעה, או משהו לא נעים שקרה לו, או חלום. רע באמצע הלילה.. רוב הסיכויים שלפני כן לא היה מודע לכך. ועכשיו כן. והוא זקוק לכם שתרגיעו אותו מחדש.
הכול בסדר. אתם פה. ממשיכים לעזור. מחבקים. מנסים לברר מה מדאיג אותו. חלום? חושך? פרידה? ושוב מרגיעים. בטוח שאין מה לדאוג. בטוח שאתם שומרים. בטוח שהוא ילמד להתגבר על הפחד.
כתבנו הרבה פוסטים על שינה, והרבה שאלות ותשובות. בבקשה קראו אותם. אני בטוחה שזה יכניס אותכם לאוירה הנכונה.
וזכרו,כי זה יקרה בעוד הרבה תחומים - הרבה פעמים עולים קשיים דווקא בשלבים של צמיחה רגשית ושכלית.

29/11/2020

ביתי בת 4.5 ילדה מקסימה, אהובה ורצויה מאד בגן, חכמה ומוכשרת.
כשאני כועסת עליה בדר"כ היא מגיבה בצורה תקינה, אבל קורה שהיא מתחילה לפגוע בעצמה. היא יכולה לנשוך את עצמה, לשרוט, לצבוט, אם אני מתעלמת היא דואגת שאני אשים לב בכל דרך.
אני מסבירה לה למה מה שהיא עשתה לא בסדר, ושאמא אוהבת אותה אבל לפעמים אמא כועסת בשביל ללמד אותה איך מתנהגים ומה אסור לעשות, ושבשום אופן אנחנו לא מכאיבים לעצמנו, ולפעמים אני ממשיכה להתעלם... כי אני חושבת שאולי התגובה הראשונה תגרום לה לחזור על זה שוב ושוב..
השאלה היא אם זו רק תגובה של ילדה שמחפשת באותו רגע תשומת לב ודרכים לגרום לאמא להתרכך או שזו תגובה מדאיגה ולא נורמלית??
כמו כן, איך נכון להגיב לה ולהתייחס לכך?
תודה!

ל"מתרככת"
(בת 4.5 שמגיבה לכעס עליה בפגיעה עצמית)

בבקשה, אמא'לה, תתרככי.
התגובה שלך וההסברים שלך כשהיא עושה זאת מאוד נכונים. את יכולה , אפילו, להתרכך עוד יותר. לומר לה שהיא ילדה נהדרת . גם ילדים נהדרים מתנהגים לפעמים לא כשורה. מיום ליום היא תלמד. ועכשיו, איך את יכולה לעזור לה להירגע. חיבוק יעזור?!
התפיסה על פיה ילדים יעשו הכול בשביל לקבל תשומת לב, ואם נתייחס למצוקה שלהם הם רק יגבירו אותה - תפיסה זו נכונה רק לגבי ילדים שגדלים בהזנחה וחסך, וללא אהבת הורים. זה לא המקרה שלכם. אולי הבת רוצה שתשימי אליה לב, אבל לא בגלל שהיא סתם מפונקת. זה בגלל שהיא זקוקה לך , עדיין, שתעזרי לה להירגע מהכעס, האכזבה, הפחד שהיא רעה ולא אהובה. בגילה אין לה עדיין מספיק יכולת להכיל רגש מסעיר ומציף.
ואולי היא מאמינה (כמוך?), לא במודע, שכעס מקצר את הדרך להבנה איך להתנהג. כשהכעס שלך מופנה אליה היא מצטרפת אליו, מנסה לפגוע בעצמה, במחשבה שאולי ככה תלמד להתאפק. ואולי היא פוגעת בעצמה כי היא חוששת להוציא את הכעס עליך, כמו ילדים שצועקים על אמא ושורטים אותה כשהם כועסים. כמובן שזה לא באמת עוזר.
אז, בבקשה, תתרככי. רוב הפעמים היא מגיבה בצורה תקינה - והרוב קובע.
התעזרי בסבלנות. עודדי את עצמך ש"ככה זה ילדים". שום דבר לא לומדים בפעם אחת. היא עוד תטעה, ותתבלבל, ותתנהג לא כפי שרצית. עוד המון פעמים. זה לא קורה כי היא מחפשת תשומת לב, אלא כי היא זקוקה להנחייה. היא זקוקה לך, שתאהבי, תרגיעי, ותצביעי לה בעקביות על הדרך הנכונה.

31/10/2020

שלום לך
בתי בת השנה ו8 חוד', בכורה. ילדה עם הרבה שמחת חיים בתקופה האחרונה מראה הרבה סימני פחד שמפריעים להתפתחותה התקינה- לדוג' - מסרבת ללכת בכוחות עצמה למרות שיש לה עמידה יציבה כבר כמה חודשים. לא מתנתקת מחפץ המעבר שלה, בוכה בהסטריה כאשר אחד ההורים נכנס לחדר השרותים, גם כאשר נעשה תיווך קודם לכן. מה ניתן לעשות כדי לעזור לה להשתחרר מהפחדים? יצויין כי פרט ללידת אחות לפני 5 חודשים לא זכור לי מקרה מסויים שיכול להוות סיבה להתנהגות זו. אשמח ואודה מאוד לתשובתך תודה רבה

ל"סימני פחד"
(בת 1.8 שפוחדת להתרחק מההורים)
מה שנראה לנו לא מיוחד ולא מאיים יכול להיתפס אצלה כאיום וסכנה. ככה זה ילדים. הראש שלהם עובד אחרת. אפילו תחילת הלכה יכולה להיתפס כסכנה. לא פעם פגשתי ילדים שכאשר התחילו ללכת נבהלו נורא! הם התכוונו רק ללכת, ולא ציפו שזה ירחיק אותם מההורים. או שחוו חרדה במעבר משינה בחדר ההורים לחדר משלהם. פתאום הם מתעוררים בלילה ואמא לא לידם.

החוכמה היא להיכנס לראש של תינוקת ולנסות לחשוב כמוה - מה יכול לעורר אצלה חרדת פרידה? מה שנראה לנו נורמטיבי לא מובן לה. האם כשהאחות נולדה היא עברה לבית של סבתא? ישנה במקום אחר? נפרדה ממך בלי להבין למה?
האם אתם "נעלמים" מבלי ליידע אותה? רק נכנסים לשירותים/ קופצים לשפוך זבל/ יוצאים לעבודה/ למכולת? אפילו אם היא נשארת עם אחד ההורים בבית, היא עלולה להיבהל כשלא רואה לפתע את השני. החשיבה הסיבתית רק בראשיתה, ואין לה יכולת להסביר לאן אמא נעלמה, אפילו אם זה רק לדקה בשירותים או במקלחת, או להניק את האחות.

כדי לעזור לה להתגבר על תחושת האיום שהתעוררה בה אפשרו לה ללכת אחריכם כמו צל. אפילו אפרוחים נוהגים כך.
כשאת הולכת לשירותים או יוצאת מהחדר יידעי אותה. המשיכי לדבר איתה והסבירי לה היכן את נמצאת (,אמא עכשיו מקפלת כביסה/ הולכת להביא משהו מהחדר השני..."). אם אפשר, קחי אותה איתך לשירותים, או דברי איתה מעבר לדלת.
הרגיעי אותה בדפוס קבוע: "את חמודה .אמא תמיד חוזרת. הכל בסדר.."
משחקים שמלמדים קביעות אובייקט (משחקי קוקו, לכסות חפץ עם מטפחת, או את הראש שלה או שלך..ולגלות מחדש), או לתת לה תמונה שלך ביד,יכולים גם לקצר את הדרך לרגיעה.

התייחסי ברוגע אבל בכבוד לחרדה שלה, והיא תעבור.

14/6/2020

היי גוני,
איזה תשובות יפות וחכמות... כיף לקרוא אותם ולהתחבר מבפנים.
הילד שלנו (1) ילד בכור ונמרץ, מאד חברותי ומתקשר.
הוא חזר למטפלת לאחר הקורונה, בהתחלה היה לו קשה- בכה כשהגיע, לא רצה לעזוב אותי וכו. עשינו עבודה "לשחרר" עם הצגות בבובות שהולכות לגן, עם טקסי פרידה,
וגם בתוכי -עשיתי עבודה של ללמוד לסמוך עליו, ולהיות במקום מכיל אבל לא פותר.
כרגע, אחה"צ הוא ממש נדבק אלינו, ההורים.
רוצה שיהיו איתו רוב הזמן. אמנם הוא כן מסוגל לשבת בלול עם משחקים ובקבוק ולהסתדר לבד (אומרת לו שאחזור עוד 5 דק'..), אבל יש שעות שהוא חייב על הידיים או חייב שישחקו איתו. במהלך היום אנחנו כן משחקים איתו כך שאני לא מבינה מה הבעיה.
איך אפשר לעזור לו כשהוא עצבני ונדבק ואני למשל באמצע לבשל? או כשאני עייפה ?
זה קשור למעבר אל המטפלת, אולי? איך ניתן לעזור לו ולנו?
אשמח לתשובה

ל"מתחברת מבפנים"
(בן שנה שנזקק ונדבק לאמא )

נראה לי שהשאלה שלך איננה איך אפשר לעזור לו כשהוא עצבני ונידבק. נראה לי שאת מעולה בלעזור לו להירגע, לקחת על הידיים, להיות איתו קצת, לשחק קצת, ואז להושיב שוב בלול, עם צעצוע כל שהוא, לומר " אמא פה. אמא מבשלת.. תיכף אמא תבוא".. וחוזר חלילה.
השאלה שלך היא "מה קורה פה?" , "למה הוא מגיב ככה?" . "האם זה נורמטיבי?"
ובכן, זה לגמרי נורנטיבי. לילד בגילו אין שום יכולת לאמוד זמן. כשהוא עייף, משועמם, או זקוק למגע המרגיע שלך, 5 דקות מרגישות כמו נצח. אין לו גם יכולת לזכור את כל הפעמים שבהם היית איתו ושיחקת במשך היום. הוא מגיב לכל רגע ורגע. מאותת את צרכיו באותו רגע.
בנוסף, הוא נחשף לתחושה הלא כל כך נעימה של להיות רחוק מאמא, ולהרגיש פחות רגוע ונינוח. הוא מתחיל להיות מודע לכך שאמא באה והולכת, שאתם נפרדים, שלא כל רגע שהוא רוצה אותך את זמינה. זו למידה לא קלה לילד בגילו. לפעמים, כשהם מתחילים ללכת החוויה הזו מתחזקת. כל מה שהם רצו זה לתרגל הליכה. ופתאום הם מוצאים עצמם רחוק מאמא. גם יציאה למטפלת לשעות רבות מחזקת את החשש להתרחק מאמא, שמלווה בתחושות פיזיות לא נוחות.

השאלה השנייה שלך היא מה לעשות כשאת עייפה, או באמצע עבודת בית כלשהיא.
בגילו אין לו שום יכולת להבין מה זה אמא עסוקה או אמא עייפה. הניסיון מראה שאם תיגשי אליו כל פעם שהוא נעשה לא רגוע, תעזרי לו להירגע ולמצוא משהו לשחק בו ("להתחבר, להרגיע, ואז להציע") – מפעם לפעם טווחי הזמן שהוא רגוע ומשחק עם עצמו יתארכו. טווח הסיבולת לפרידה יגדל. את הרווחים את תגרפי בהמשך. לפעמים לשים את הלול בטווח ראיה יכול לעזור. כך גם לשיר לו ולדבר איתו ברכות מרחוק. ולפעמים רק "ידיים" יעזרו.
"ככה זה ילדים".

18/5/2020

שלום,
קראתי כמה פוסטים באתר ומאד נהניתי מהגישה.
יש לי בן בן שנתיים וחצי, לאחרונה הוא התחיל להגיד לי לפני שהוא עושה בטיטול והוריד אותו בכל הזדמנות שהיה בלי מכנסיים. חשבתי שהוא כבר בשל לגמילה ורציתי לנצל את זה שהוא כל הזמן בבית, אז יום אחד הלבשתי לו תחתונים והצעתי לו לשבת על הישבנון.
הוא ביקש לעיתים קרובות ללכת לשירותים, ותמיד הסכים ברצון לנסות אם הוא צריך, אבל ביום הראשון הוא פעמיים הצליח לעשות ממש קצת פיפי לשירותים, ובשאר הפעמים הרטיב, ולמחרת הוא הרטיב 6 פעמים ברציפות ולא הצליח אפילו פעם אחת.
אחרי זה נמאס לי והחזרתי לו את הטיטול, והוא לא ממש התנגד.
החלטתי לחכות שיגדל קצת ואז זה ילך, אני מקווה, יותר בקלות.
מה את אומרת? היה עדיף להמשיך? וכשאחליט לגמול אותו שוב, מה אני יכולה לעשות כדי שזה יצליח יותר?
תודה רבה!

ל"יותר בקלות"
(בן 2.5 שמתחיל גמילה מחיתול)
הבן שלך כבר בגיל שמתאים לגמילה, וגם העונה חמה ונוחה.
אם הוא מוריד טיטול סימן שהוא מזהה מתי יש לו, ורוצה לגדול ולהתפנות כמו גדולים.
אם הוא מסכים ללכת לשירותים סימן שאין לו חששות, ושהוא סומך עליכם שתנחו אותו.
מה שהוא ואת עוד לא מבינים זה שמכיון שתמיד עשה בחיתול הוא עדיין לא יודע לסגור ולשחרר את הסוגרים כשהוא מעל השירותים.
על גמילה נאמר "לנסות זה להצליח". אם את רואה בפספוס כשלון גם הוא יפרש את זה ככה וימנע מהשירותים. אם משהו לא בא מיד ובקלות, זה לא סימן שאנחנו "לא בשלים" לעשותו. האם את מוותרת על לימוד של משהו, אם הוא לא בא בקלות? האם זה מה שאת רוצה שהוא ילמד?
כן, לדעתי עדיף להמשיך בגמילה. לומר לו "כל הכבוד" , "מי גדול", "מיום ליום תצליח", "מנסים מנסים ובסוף מצליחים".
כתבנו שוב ושוב בפוסטים בנושא ובתגובות שלל עצות וצעדים ברורים.
חזרי וקראי. הפעם מתוך נחישות לא לוותר.
בטוח שתצליחו.